ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόεδρος:

Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ι. Ορφανός

Μέλη:

Αλλαγιάννη Παγώνα

Μπούκη Καλομοίρα

Πίντζου Αναστασία

Φράγκου Ελευθερία

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, που από πολλούς ταυτίζεται με καράβι, που το τιμόνι του κρατά ο ίδιος ο Κύριος, μπορούμε όλοι να ζητήσουμε, αλλά και να δώσουμε βοήθεια.

Κάθε εποχή – και τώρα περισσότερο από ποτέ – υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι με πιεστικές ανάγκες, ανάγκες πολλών ειδών: χρημάτων, προβλημάτων υγείας, δυσκολιών μέσα στην οικογένεια, μοναξιά. Υπάρχουν όμως – και τώρα περισσότερο από ποτέ – και άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να δώσουν χέρι βοήθειας σε όσους το χρειάζονται.

Στην ενορία του Αγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, υπάρχει η Ε. Φ. Α. και γύρω απ’ αυτήν πάρα πολλοί εθελοντές, που προσφέρουν ό,τι βοήθεια μπορεί ο καθένας όποτε και αν του ζητηθεί.

Ο χώρος, στον οποίο κινείται η Ε. Φ. Α. είναι η ενορία του Αγίου Νικολάου στο Μαρκόπουλο, το Πόρτο – Ράφτη και η Χαμολιά.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε. Φ. Α.

Τα μέλη της Ε. Φ. Α., υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του προέδρου της πατρός Ιωάννου Ορφανού, αναπτύσσουν δράσεις με στόχο την ανάπαυση των δοκιμαζομένων ενοριτών, που διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τις προσφορές που υπάρχουν.

Θα αναφερθούν μερικές ενδεικτικά:

• μηνιαία χρηματική ενίσχυση οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων.

• συγκέντρωση και διανομή τροφίμων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

• εξ ολοκλήρου προσφορά του γιορτινού τραπεζιού των Χριστουγέννων και της Αναστάσεως σε πολλά σπίτια.

• συγκέντρωση και διανομή σχολικών ειδών.

• διανομή ειδών λαϊκής αγοράς, όποτε δίνεται η δυνατότητα.

• διανομή μαγειρεμένου φαγητού, όταν υπάρχει προσφορά από εστιατόρια ή στρατόπεδα.

• έκτακτη βοήθεια σε αρρώστους (κάλυψη νοσηλείων) ή απλή εξυπηρέτησή τους (μετάβαση σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας).

• κάλυψη διδάκτρων σε φροντιστήρια για άπορα παιδιά.

• διοργάνωση κατά την διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής, μετά την λειτουργία των Προηγιασμένων, τράπεζας για όλους τους συμμετέχοντες.

• εύρεση εργασίας σε ανέργους, αν υπάρχει δυνατότητα.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΡΩΝ

Τα «όπλα» των μελών της Ε. Φ. Α. στον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών, που αναφέραμε, (εκτός από την προσφορά της προσωπικής δουλειάς των εθελοντών που περιστοιχίζουν την Ε. Φ. Α.) είναι βεβαίως και η οικονομική βοήθεια που έρχεται στο ταμείο μας από διάφορα κανάλια.

Παραθέτουμε αυτά τα κανάλια ως εξής:

• η μεγάλη και σταθερή, Χριστούγεννα και Πάσχα χρηματική προσφορά του Ιδρύματος Φιλοδασικής, του οποίου ιδρυτής υπήρξε ο αείμνηστος Νικόλαος Σωτηρίου.

• το κουτί του Φιλοπτώχου, που είναι τοποθετημένο στον ναό του Αγίου Νικολάου.

• οι δωρεές στην μνήμη των κεκοιμημένων κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας.

• οι δωρεές που γίνονται από διαφόρους πιστούς προς την αδελφότητα εκτάκτως.

• τα έσοδα από την διοργάνωση απογευματινών επισκέψεων σε Ιερά Προσκυνήματα και ημερησίων ή πολυήμερων εκδρομών σε προορισμούς με θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Επίσης, την διετία 2011 – 2012, έχουν διοργανωθεί στον χώρο του Ι. Ναού οι εξής ομιλίες, που σκοπό έχουν και την οικονομική προσφορά των ακροατών προς την Ε. Φ. Α. :

1) της κ. Μαρίας Μουρζά με θέμα: «Οι τρεις Ιεράρχαι και το φιλανθρωπικό τους έργο».

2) του ομ. καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κρουσταλάκη με θέμα: «Η Παναγία πνευματική μητέρα και καταφυγή των ανθρώπων».

3) του Αγιορείτου μοναχού Νίκωνος με θέμα: «Η ζωή μετά την ζωή».

4) του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου π. Παύλου της Μονής Αγ. Αικατερίνης Σινά με θέμα: «Η ασκητική των πατέρων του Σινά και η δική μας σήμερα».

5) του ομ. καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κρουσταλάκη με θέμα: «Η παιδαγωγική του Γέροντος Πορφυρίου».

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια των εκδρομών ή των ομιλιών, εκτός του οφέλους της γνωριμίας των συμμετεχόντων με την Ορθόδοξη παράδοση (προσκυνήματα, μοναστήρια, θέματα που αναπτύσσουν οι επιλεγμένοι ομιλητές) υπάρχει το παράλληλο όφελος της γνωριμίας μεταξύ μας, της σύσφιξης των σχέσεων, με τελικό στόχο την Αγάπη.

Γιατί η Αγάπη αποτελεί – όπως ο ίδιος ο Χριστός και στην συνέχεια οι απόστολοι εδίδαξαν – την βάση και το θεμέλιο της Εκκλησίας μας.

εκ της Ε. Φ. Α.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ε. Φ. Α. ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Στα πλαίσια της προσπάθειας της Ε. Φ. Α. για την βοήθεια των συνανθρώπων μας που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους, σκεφθήκαμε να προχωρήσουμε στην συγκέντρωση τροφίμων στον χώρο του Ναού καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, και όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Τα τρόφιμα αυτά ζητάμε από σας να τα προσφέρετε και ζητάμε να μην είναι μόνο είδη super – market, αλλά και φρούτα ή λαχανικά (που κάποιος μπορεί να τα έχει ακόμη και στην αυλή ή το περιβόλι του) ή ακόμη και κρέατα ή τυριά, γιατί η Αδελφότητα έχει προμηθευτεί εδώ και λίγες μέρες ένα μεγάλο καταψύκτη για την διατήρηση των ειδών, μέχρι την διάθεσή τους.

Για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την συγκέντρωση τροφίμων, έχουμε απευθυνθεί και σε πολλές βιοτεχνίες και καταστήματα της περιοχής που έχουν ήδη ανταποκριθεί με αρκετή θα λέγαμε, προθυμία. Αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να φέρει οτιδήποτε κατά τις ώρες που είναι ανοικτός ο Ναός και οι ώρες αυτές είναι 9 – 12 το πρωί και 5.30 – 7.00 το απόγευμα.

Ε. Φ. Α.

 

Διεύθυνση

Ανδρέα Κουμπή 5
Μαρκόπουλο Μεσογαίας
ΤΚ 19003

 

Επικοινωνία

Η ιστοσελίδα είναι δωρεά του : ΣΑΓΑΝΑ ΘΩΜΑ – Υπεύθυνος διαχείρησης : ΣΤΟΥΡΑΪΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ